Artikelen van fotograaf Frank Speet



Kabels: gebalanceerd of ongebalanceerd?

Gepubliceerd op 16 januari 2001
Auteur: Frank Speet

Steeds meer hifi apparatuur is voorzien van aansluitingen voor gebalanceerde kabels. Dit zijn meestal XLR aansluitingen met drie pennen of bussen. In dit artikel wil ik uitleggen wat nu precies gebalanceerd signaaltransport inhoud, waarom het gedaan wordt, waar de oorsprong ligt en wat we er in de hifi aan kunnen hebben.

lees verder>>

Buizen vs Transistoren

Gepubliceerd op 7 december 2000
Auteur: Frank Speet
Over het vergelijk tussen buizen en halfgeleiders is al veel gezegd en geschreven. De doelstelling die ik altijd hanteer voor de artikelen die ik voor hifi.nl schrijf is begrijpelijkheid. Nu ik bezig ben met een artikel over het vergelijk tussen buizen en halfgeleiders merk ik dat er een inleiding nodig is om opheldering te geven over een aantal zaken waarvan ik gemerkt heb dat er nog altijd misverstanden over bestaan.
lees verder>>

Modificeren deel 3; een concreet project

Gepubliceerd op 13 november 2000
Auteur: Frank Speet
Al sinds de late jaren ’70 hadden Sansui versterkers een grote aantrekkingskracht op mij. In die tijd echter kon ik ze niet betalen en toen ik recentelijk de kans om een paar van die versterkers tweedehands te kopen greep ik die met beide handen aan. Inmiddels ben ik in het trotse bezit van een AU217 / TU217 versterker en tuner combinatie, een AU717 geïntegreerde versterker en een BA3000 eindversterker.
lees verder>>

Modificeren; deel 2

Gepubliceerd op 17 oktober 2000
Auteur: Frank Speet
Zoals ik in het vorige artikel al even aanstipte worden in de meeste cd-spelers nog altijd op-amps toegepast die eigenlijk al ruimschoots verouderd zijn. Veel voorkomende types zijn de TL 072, TL074 en in de wat betere spelers de NE5532 en NE5534.
lees verder>>

Modificeren; feiten en fabels of...

Gepubliceerd op 20 september 2000
Auteur: Frank Speet
Volgens de dikke van Dale is modificeren, "wijzigen" of "aanpassen". In de hifi betekent het meestal het aanbrengen van allerlei technische veranderingen om de klankmatige prestaties te doen toenemen. Dit kan het aanbrengen van een laag dempingsmateriaal in een platenspeler zijn, maar ook het veranderen van het werkpunt van een versterker.
lees verder>>

Versterkers: meten = weten?

Gepubliceerd op 26 juli 2000
Auteur: Frank Speet
Hoewel meettechnische resultaten lang niet altijd een directe relatie hebben met de klankmatige kwaliteit van een versterker kun je met een 10 KHz blokgolf wel een indruk krijgen hoe een versterker zich gedraagt.
lees verder>>

Versterker: de vervormingsfactor

Gepubliceerd op 18 juli 2000
Auteur: Frank Speet
Vervorming is wat een versterker nog meer produceert dan een versterkte vorm van het ingangssignaal of in hoeverre het uitgangssignaal in vorm afwijkt van het ingangssignaal.
Over het algemeen wordt de term THD (Total Harmonic Distortion) gebruikt om in een soort optelsom weer te geven hoeveel er in totaal mis gaat in de betreffende versterker. Wat gebeurt er nu precies?
lees verder>>

Versterker: de dempingsfactor...

Gepubliceerd op 9 juli 2000
Auteur: Frank Speet
In dit eerste artikel over versterkertechniek wil ik een aspect behandelen waar ik al veel misverstanden over gehoord heb, namelijk dempingsfactor.
lees verder>>

EDITORS' CHOICE